Buiten de lijntjes op zijn Limburgs

2
Jul

IMG_9321
In het kader van buiten de lijntjes te kleuren zijn we de dag begonnen op z’n Limburgs: een bourgondische ontvangst met vlaai. De ochtend staat vandaag in het teken van het civiele recht. Twee huurzittingen en een verzekeringszaak lieten ons een kijkje in de keuken nemen. Hoe graag de rechter het ook wilde brengen tot een regeling, soms spelen principes een grotere rol dan geld. Nadat we rechter Erik van Unen in actie hebben gezien bij het civiele recht, konden we beginnen met de voorbereiding van ons persoonlijke requisitoir. De grote vraag hier net als gister: waar moet ik beginnen? Snel de zaak doorlezen en een structuur op papier zetten. Van mishandeling met een scootmobiel tot dierenmishandeling… We kleurden stuk voor stuk buiten de lijntjes. De tip die iedereen vandaag heeft meegekregen, is dat ondanks dat je iets schriftelijk sterk op papier kan zetten, uit je hoofd komt iets veel beter over.
Naast ons requisitoir hebben we kunnen ervaren hoe het is om als verdachte een zitting bij te wonen. Hoe de juristen onderling al schakend tot een uitkomst proberen te komen ben je als verdachte ertussen aan het ‘Pim pam petten’. We hebben de middag op de rechtbank afgesloten met een interactief college van Roos Dieleman van het gerechtshof Den Bosch. Aan de hand van een spraakmakende rechtszaak hebben we de werkzaamheden van het hof geanalyseerd, geprezen en bekritiseerd. Dit leidde tot een leuke discussie omtrent rechtvaardigheid met betrekking tot de op te leggen straf. Wat moet prevaleren: de richtlijn of het gevoel van de rechter? In ieder geval kwamen we tot de conclusie dat appelleren vaak riskeren inhoudt. We hebben deze discussie voort kunnen zetten met een
biertje op het Vrijthof. Zo konden wij ook nog even genieten van het mooie weer. Deze leuke maar ook zeker interactieve en intensieve dag hebben we met een gezellig diner afgesloten.
Simone van Papenrecht

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *