Verdachten zijn no show

29
Jun

 

 

Het is maandagochtend en SummerCourt is begonnen! Vier dames in imagepanty met keurig geklede jurkjes en rokjes en vier heren keurig in pak, ze zijn er klaar voor. De informatiestroom komt op gang en zal tot vrijdagmiddag geen einde naderen. image
Jan Eland en Gerard Tangenberg nemen de studenten mee in de wereld van de rechterlijke macht. Mooie verhalen over hun ervaringen en over waar beide organisaties staan in tijden van beperkte financiële middelen en digitalisering. Aan de grote ronde tafel wordt ademloos geluisterd en waar nodig volgt een kritische vraag. Het thema ‘kleur jij buiten de lijntjes’ is door de studenten goed begrepen en wordt direct toegepast. image

Dan is het tijd voor een serieus moment: de beëdiging. Alle deelnemers worden beëdigd als buitengriffier voor een week en zijn daarmee als volwaardige brave ambtenaren klaar voor alle vertrouwelijke informatie waarmee zij gedurende de week zullen imagewerken. Er wordt imagegezworen en beloofd en acht personen later is deze groep klaar voor de echte start. Maar dat doen we niet op een lege maag. Dus de werkgroep heeft een heerlijke lunch geregeld op het zonovergoten terras van de rechtbank. Daar sluiten ook de politierechter en de griffier aan die het middagprogramma verzorgen.

Van vier politiezittingen zullen de SummerCourters zelf een vonnis schrijven. Wat zij vervolgens tijdens een ontspannen diner ’s avonds kunnen bespreken met de rechter, griffier en officier van de middag.
Klaar voor de zittingen hebben de studenten zich allemaal ingelezen in de zaak waarover zij het vonnis moeten vellen. En dan is het wachten op de verdachten. Helaas voor de leergierige juristen in spe laten drie van de vier verdachten het afweten en wordt aan de zaken verstek verleend. Dit geeft wel de mogelijkheid om de rechter, griffier en officier de hemd van het lijf te vragen. Geduldig en enthousiast krijgen de studenten antwoord op al hun vragen.

imageEn dan is het tijd om de vonnissen uit te werken zodat de SummerCourters tijdens het diner vanavond goed beslagen ten ijs komen met hun oordelen over de vier zaken.
Dag één nadert zijn einde en biedt een mooie basis voor de rest van de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *