Skip links

Ervaringen

Ervaringen deelnemers Summercourt

SummerCourt 2017 was een enerverende en leerzame week voor een select gezelschap rechtenstudenten: zij namen deel aan SummerCourt dat plaats vond van 3 tot en met 7 juli 2017. Ook parket Midden-Nederland mocht 8 studenten ontvangen. Twee van hen, Anna Kuip en Tessa van den Dool, vertellen je over hun ervaringen.

Unieke ervaring

“SummerCourt is echt een unieke ervaring doordat je een kijkje van binnenuit het Openbaar Ministerie en de rechtbank. Er worden dingen verteld waar je normaal gesproken niet direct bij stilstaat” vertelt Tessa enthousiast. Anna vult aan: “Ik heb zo veel geleerd, niet alleen van het strafrecht, maar bijvoorbeeld ook familierecht en bestuursrecht kwamen aan bod. We werden overal even hartelijk ontvangen en werden bij zaken van A tot Z betrokken.”

Speeddaten

Ook hebben beide studenten zich verbaasd over de vele functies binnen het Openbaar Ministerie. Anna: “Tijdens de week hebben we niet alleen kennis gemaakt met (assistent) officieren van justitie, maar zijn we ook gaan speeddaten met een persvoorlichter, een functionaris van het Internationale Rechtshulp Centrum en een Rechter Commissaris. Dit heeft onze blik erg verbreed.”

 

Wat opviel

Tessa: “Ik vond het erg indrukwekkend om op het politiebureau een presentatie te krijgen over echte zaken en de rol die een rechercheur en een officier hierin spelen.”

Anna: “Wat dat betreft staat de studie nog erg ver af van de praktijk. Er valt voor ons ook na de studie nog een hoop te leren, maar SummerCourt heeft hier vast een enorm aan bijgedragen. Daarnaast viel me op dat het OM heel dynamisch is en dat de officier van justitie dagelijks veel meer beslissingen dient te nemen gedurende de procedure dan ik had verwacht.”

Doen!

Zowel Tessa als Anna hebben een hele leuke week gehad en kunnen het iedereen aanbevelen om te solliciteren voor SummerCourt. Anna: “Als je twijfelt wat je na je studie wilt gaan doen, dan is SummerCourt een heel goede en leerzame manier om daar achter te komen. En Tessa vult aan: “En zorg vooral dat je geniet, want de week is zo voorbij!”