Skip links

Ervaringen

Ervaringen deelnemers Summercourt

SUMMERCOURT 2022

In 2022 vond SummerCourt, na twee online edities door corona, eindelijk weer op locatie plaats. Het was een groot succes! Er werden zittingen bijgewoond, requisitors gemaakt en gehouden, er werd opgetreden als schaduwgriffier, er werd een zitting nagespeeld en er werden ketenpartners, zoals de politie, bezocht. En dit is nog maar een deel van de week. Uiteraard was er ook ruimte voor gezelligheid. Lunchen met medestudenten en medewerkers van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie bijvoorbeeld. Of pizza-speeddates.

                                                             

Hieronder wat quotes van deelnemers aan SummerCourt 2022:

Fay van der Werf: “Afgelopen week heb ik samen met zeven anderen deel mogen nemen aan SummerCourt bij de rechtbank Zeeland—West-Brabant. SummerCourt is een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak en biedt rechtenstudenten de kans een week lang achter de schermen mee te kijken. Zo hebben we echte dossiers bestudeerd, een requisitoir gehouden, een ZSM-briefing bijgewoond en mochten we als schaduwgriffier optreden tijdens een bestuursrecht zitting. Al met al een ontzettend leerzame week, waar ook genoeg tijd was voor het stellen van vragen aan allerlei functionarissen. Ik heb enorm genoten van deze week en mijn passie voor het strafrecht is alleen maar verder gegroeid.

Ik wil de organisatie van SummerCourt hartelijk bedanken voor het organiseren van deze leerzame en gezellige week!”

Lisanne van Horssen: “SummerCourt is een week waarin je mag ervaren hoe het er aan toe gaat bij het Openbaar Ministerie en de rechtspraak. Daarbij mocht ik onder andere voor het eerst in mijn leven een toga aantrekken en een requisitoir houden op de plek van de officier van justitie. Naar aanleiding van deze fantastische week heb ik dan ook definitief besloten om na de zomer te gaan starten met een master in het strafrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen!”

 

                                         


SUMMERCOURT 2021

In 2021 vond SummerCourt online plaats. Door alle maatregelen rond de coronapandemie, was een editie op locatie helaas niet mogelijk. SummerCourt bestond uit meerdere (keuze)workshops, verspreid over meerdere donderdagavonden in september en oktober. Honderd geselecteerde Magistralenten namen deel aan workshops over assessments, grote zaken in het OM, het geheim van de raadkamer en rechtspraak en media. Degenen die zich hiervoor ingeschreven hadden, konden deelnemen aan het NFI Sporenspel. Ook vond er een online vragenuurtje plaats over opleidingen tot rechter en (assistent) officier van justitie en het OM Traineeship. Daarnaast konden er vragen gesteld worden over werving en selectie en werken en stagelopen binnen de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie.

Kers op de taart was toch wel de netwerkbijeenkomst die door de werkgroepen op de verschillende locaties was georganiseerd. In de periode waarin SummerCourt plaatsvond, werden de maatregelen even versoepeld, waardoor een bijeenkomst op locatie mogelijk was. Het waren gezellige en leerzame bijeenkomsten.

Jeroen Klaver, deelnemer SummerCourt 2021: “SummerCourt is een aanrader voor de nieuwsgierige rechtenstudent. Op een toegankelijke, informatieve wijze krijg je een kijkje in de werkwijze en achterliggende dilemma’s van zowel het Openbaar Ministerie als de Rechtspraak.”


SummerCourt 2017 was een enerverende en leerzame week voor een select gezelschap rechtenstudenten: zij namen deel aan SummerCourt dat plaats vond van 3 tot en met 7 juli 2017. Ook parket Midden-Nederland mocht 8 studenten ontvangen. Twee van hen, Anna Kuip en Tessa van den Dool, vertellen je over hun ervaringen.

Unieke ervaring

“SummerCourt is echt een unieke ervaring doordat je een kijkje van binnenuit het Openbaar Ministerie en de rechtbank. Er worden dingen verteld waar je normaal gesproken niet direct bij stilstaat” vertelt Tessa enthousiast. Anna vult aan: “Ik heb zo veel geleerd, niet alleen van het strafrecht, maar bijvoorbeeld ook familierecht en bestuursrecht kwamen aan bod. We werden overal even hartelijk ontvangen en werden bij zaken van A tot Z betrokken.”

Speeddaten

Ook hebben beide studenten zich verbaasd over de vele functies binnen het Openbaar Ministerie. Anna: “Tijdens de week hebben we niet alleen kennis gemaakt met (assistent) officieren van justitie, maar zijn we ook gaan speeddaten met een persvoorlichter, een functionaris van het Internationale Rechtshulp Centrum en een Rechter Commissaris. Dit heeft onze blik erg verbreed.”

 

Wat opviel

Tessa: “Ik vond het erg indrukwekkend om op het politiebureau een presentatie te krijgen over echte zaken en de rol die een rechercheur en een officier hierin spelen.”

Anna: “Wat dat betreft staat de studie nog erg ver af van de praktijk. Er valt voor ons ook na de studie nog een hoop te leren, maar SummerCourt heeft hier vast een enorm aan bijgedragen. Daarnaast viel me op dat het OM heel dynamisch is en dat de officier van justitie dagelijks veel meer beslissingen dient te nemen gedurende de procedure dan ik had verwacht.”

Doen!

Zowel Tessa als Anna hebben een hele leuke week gehad en kunnen het iedereen aanbevelen om te solliciteren voor SummerCourt. Anna: “Als je twijfelt wat je na je studie wilt gaan doen, dan is SummerCourt een heel goede en leerzame manier om daar achter te komen. En Tessa vult aan: “En zorg vooral dat je geniet, want de week is zo voorbij!”