Skip links

Wat is SummerCourt

Kennismaken met de rechterlijke macht

SummerCourt biedt maatschappelijk betrokken rechtenstudenten een week lang een kijkje in de keuken van de rechter en de officier van justitie. Hoe komt een rechter tot zijn oordeel en welke afwegingen maakt een officier van justitie? En hoe ziet hun week er eigenlijk uit? Om die vragen te beantwoorden ga je zelf vonnissen schrijven, zelf een requisitoir houden, zelf een zitting leiden en zelf met de politie in gesprek over bevoegdheden die zij willen inzetten.

Waarom?

Wat is de reden achter Summercourt?

Veel rechtenstudenten hebben vanuit de collegebanken nauwelijks beeld van de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van een rechter of een officier van justitie. SummerCourt is in 2009 ontstaan vanuit het idee om het werk van de rechterlijke macht in Nederland meer bekendheid te geven.

Waar en wanneer?

Waar en wanneer vindt SummerCourt plaats?

SummerCourt vindt op alle gerechten en parketten in Nederland plaats. Het gaat daarbij om 10 regio’s.

Voor 2020 is besloten om SummerCourt af te gelasten als gevolg van het coronavirus. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de volgende SummerCourt zal plaats vinden.

Programma

Wat kun je tijdens SummerCourt verwachten?

Het programma van SummerCourt wordt ingevuld door de lokale werkgroepen. Wel is een aantal inhoudelijke programmaonderdelen landelijk vastgesteld. Een beschrijving daarvan vind je hier.

Naast SummerCourt organiseren wij voor de deelnemers en oud-deelnemers 3 andere evenementen: SpringCourt, AutumnCourt en WinterCourt.

SpringCourt

SpringCourt is de kick-off voor SummerCourt. In juni komen alle geselecteerde deelnemers in de middag bij elkaar.

Over SpringCourt

AutumnCourt

Sommige lokale werkgroepen organiseren in het najaar onder de naam AutumnCourt een reünie voor de deelnemers van hun regio. Met elkaar terugblikken op de week.

Meer over AutumnCourt

WinterCourt

WinterCourt is een inhoudelijk programma dat in het teken staat van het thema van het volgende SummerCourt en het biedt de mogelijkheid om elkaar weer te ontmoeten.

meer winterCourt

Recente berichten

Volg het online Indian SummerCourt-event

Volg het online Indian SummerCourt-event

De Rechtspraak en het Openbaar Ministerie organiseren samen een online evenement waarin zij maatschappelijk betrokken rechtenstudenten én net afgestudeerde juristen kennis laten maken met de rechterlijke macht. Het

Podcast serie SSR Meestervertellers

Podcast serie SSR Meestervertellers

SSR is jarig en wie jarig is, trakteert! Voor de Meimaand-Thuisleermaand presenteert SSR extra afleveringen van de podcast serie SSR Meestervertellers. In deze afleveringen gaan experts nader in

Summercourt 2020 afgelast

Summercourt 2020 afgelast

Helaas zijn wij genoodzaakt om SummerCourt 2020 af te gelasten als gevolg van de coronacrisis. Wij betreuren de situatie ten zeerste, maar vanzelfsprekend staat de gezondheid te allen