Skip links

Wat is SummerCourt

Kennismaken met de rechterlijke macht

SummerCourt biedt maatschappelijk betrokken rechtenstudenten een week lang een kijkje in de keuken van de rechter en de officier van justitie. Hoe komt een rechter tot zijn oordeel en welke afwegingen maakt een officier van justitie? En hoe ziet hun week er eigenlijk uit? Om die vragen te beantwoorden ga je zelf vonnissen schrijven, zelf een requisitoir houden, zelf een zitting leiden en zelf met de politie in gesprek over bevoegdheden die zij willen inzetten.

Waarom?

Wat is de reden achter Summercourt?

Veel rechtenstudenten hebben vanuit de collegebanken nauwelijks beeld van de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van een rechter of een officier van justitie. SummerCourt is in 2009 ontstaan vanuit het idee om het werk van de rechterlijke macht in Nederland meer bekendheid te geven.

Waar en wanneer?

Waar en wanneer vindt SummerCourt plaats?

SummerCourt vindt op alle gerechten en parketten in Nederland plaats. Het gaat daarbij om 10 regio’s. Summercourt zal de eerste week van juli in 2019 plaats vinden (van maandag 1 juli tm vrijdag 5 juli).

Programma

Wat kun je tijdens SummerCourt verwachten?

Het programma van SummerCourt wordt ingevuld door de lokale werkgroepen. Wel is een aantal inhoudelijke programmaonderdelen landelijk vastgesteld. Een beschrijving daarvan vind je hier.

Naast SummerCourt organiseren wij voor de deelnemers en oud-deelnemers 3 andere evenementen: SpringCourt, AutumnCourt en WinterCourt.

SpringCourt

SpringCourt is de kick-off voor SummerCourt. In juni komen alle geselecteerde deelnemers in de middag bij elkaar.

Over SpringCourt

AutumnCourt

Sommige lokale werkgroepen organiseren in het najaar onder de naam AutumnCourt een reünie voor de deelnemers van hun regio. Met elkaar terugblikken op de week.

Meer over AutumnCourt

WinterCourt

WinterCourt is een inhoudelijk programma dat in het teken staat van het thema van het volgende SummerCourt en het biedt de mogelijkheid om elkaar weer te ontmoeten.

meer winterCourt

Recente berichten

Foto’s WinterCourt 2019

Foto’s WinterCourt 2019

Afgelopen februari vond WinterCourt 2019 plaats. WinterCourt is hét unieke evenement voor Magistralenten om te netwerken en exclusieve masterclasses te volgen. Bekijk de foto’s op onze foto pagina.

Werving voor Summercourt 2019 gaat van start

Werving voor Summercourt 2019 gaat van start

Ben jij er al klaar voor? Vanaf 4 maart 2019 kun je weer solliciteren voor SummerCourt, de editie van 2019. Net als voorgaande jaren heeft ook deze editie

Video L1NWS: Studenten maken kennis met rechterlijke macht

Video L1NWS: Studenten maken kennis met rechterlijke macht

Op de website van L1 (Omroep Limburg) is een video te zien over SummerCourt deelnemers bij de Rechtbank in Maastricht. Je ziet een aantal rechtenstudenten die op de